Republica Moldova vrea începerea negocierilor de aderare la UE: „Nu putem aplica aceeaşi viteză şi aceleaşi proceduri”

de: Dumitrescu Andrei
29 03. 2023

Până la finalul anului Republica Moldova speră să semneze cel puțin începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și se grăbește să reformeze sistemul de justiție „extrem de corup”, a declarat miercuri, ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Cum peste jumătate din recomandările Comisiei Europene se referă la sistemul de justiție din Republica Moldova, ministrul de Externe a declarat că reformarea sistemului se află în fruntea priorităților.

„Aderarea la UE a unor țări precum Republica Moldova și Ucraina este cea mai bună și singura cale de a ne asigura că partea noastră de Europa revine la o situație de pace”, a declarat Popescu, în timpul unei vizite la Berlin.

Războiul Rusiei în Ucraina a afectat puternic Republica Moldova, inflația urcând la peste 20% și având frecvent pene de curent, după ce infrastructura energetică ucraineană a fost atacată.

Totodată, Moldova trebuie să termine și proiectele de infrastructură, precum interconectorul care leagă rețeaua sa electrică de România, lucru ce ar spori securitatea aprovizionării cu energie.

Ministrul Nicu Popescu a spus că există sprijin politic şi economic internaţional pentru asemenea proiecte, dar procedurile de implementare a lor sunt prea lente. Fiind parţial finanţat din fonduri europene, termenul limită pentru realizarea acestei interconexiuni a reţelelor electrice este 2026.

„Procedurile de pe timp de pace trebuie să fie reevaluate, pentru că nu suntem în vremuri de pace. Europa este afectată de un război pe scară largă, cel mai mare după Al Doilea Război Mondial”, a subliniat oficialul de la Chişinău. „Nu putem aplica aceeaşi viteză şi aceleaşi proceduri”, pentru că „avem nevoie urgent de interconexiunea de electricitate cu România”, a insistat el, adăugând că ţara sa aşteaptă răspunsuri şi asupra construirii unei a două interconexiuni.

Roberta Metsola: „Europa este și va rămâne alături de Moldova”

„Republica Moldova este în drept să fie membră a Uniunii Europene, iar UE își reafirmă sprijinul puternic pentru acest parcurs”, declara președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la începutul lunii februarie.

Și Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat marți, 28 martie, că Republica Moldova „are prieteni mulți și puternici” la Bruxelles, iar aceștia doresc ca statul să facă parte cât mai curând din UE, adăugând că aceasta este o „oportunitate istorică”.

Michel a adăugat că UE va acorda instrumente de sprijin pentru guvernul de la Chișinău pentru a putea îndeplini cele nouă condiționalități pentru începerea negocierilor de aderare.

„Suntem gata să oferim expertiză şi ştim că se lucrează îndeaproape cu Comisia de la Veneţia. Vom continua să oferim mai multe instrumente de sprijin. Trebuie să vă oferim asistenţă financiară. E important să avem o decizie foarte clară despre cum oamenii din Republica Moldova pot fi ajutaţi”, a menţionat Charles Michel, în cadrul întâlnirii cu Maia Sandu.

Maia Sandu: „Integrarea europeană e unicul drum”

Maia Sandu a dat asigurări că drumul european este singura modalitate de a transforma Republica Moldova într-o țară liberă și prosperă, adăugând că sistemul de justiție va fi eficient.

„Integrarea europeană e unicul drum care asigură supravieţuirea Republicii Moldova, transformarea ei într-o ţară liberă şi prosperă. Este unica şansă ca cetăţenii să trăiască în pace acasă. Trebuie să facem faţă atacurilor hibride îndreptate împotriva determinării noastre de a fi parte a lumii libere”, a afirmat Maia Sandu.

„Luptăm împotriva corupţiei şi eliminăm influenţa oligarhilor. Avem mult de lucru, am înregistrat progrese şi rămânem dedicaţi obiectivelor. Vom asigura pacea şi securitatea cetăţenilor. Vom stimula creşterea economică, vom moderniza infrastructura. Vom construi un sistem de justiţie eficient şi, într-o bună zi, vom fi gata să aderăm la marea familie europeană”, a spus Maia Sandu.